Tο πρώτο κοινωνικό δίκτυο

Εκτύπωση

 

 

ΟΜΑΔΑ 2 (ΕΙΡΗΝΗ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ, NIKOΣ)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Κοινωνικά δίκτυα είναι κάποιες ομάδες ή μέρη που κοινωνικοποιείται ο άνθρωπος. Για παράδειγμα η δουλειά, τα σχολεία, οι γειτονιές, αλλά και οι εξωσχολικές δραστηριότητές μας.
Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο ήταν τα σπίτια ή γενικά οι γειτονιές που μαζεύονταν οι άνθρωποι και έβλεπε ο ένας τον άλλον. Εκεί μιλούσαν για ό,τι  και αν τους συνέβαινε, είτε ήταν κακό είτε καλό. Άλλες φορές έβρισκαν λύσεις στα προβλήματά τους. Τέλος, εκεί ταυτόχρονα μπορεί να έκαναν δουλειές, αλλά και να κουτσομπόλευαν τον κόσμο.


Είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα στην ζωή του ανθρώπου, επειδή έτσι κοινωνικοποιείται, αναπτύσσει σχέσεις και έχει συντροφιά άλλα άτομα. Κάνει φιλίες, διασκεδάζει αλλά και ψυχαγωγείται με διάφορους τρόπους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ξεχάσει τα προβλήματα που έχει και να χαλαρώσει.
Υπάρχουν αρκετά οφέλη κοινωνικών δικτύων. Αρχικά, είναι σημαντικές οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και γενικά η επικοινωνία. Υπάρχει ενημέρωση για τα γεγονότα όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλα μέρη. Υπάρχουν λίγα αρνητικά, όπως λάθος πληροφόρηση και να στεναχωρηθούμε από διάφορα άτομα που δεν μας συμπαθούν ή έχουν κακές προθέσεις.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Στο μάθημα του project μας δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήσαμε και καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα : 4 στους 4 θεωρούν ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρέασαν τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων. 3 στους 4 πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει η αντικατάσταση μεταξύ της επικοινωνίας με τους φίλους και των κοινωνικών δικτύων. 2 στους 4 έχουν λογαριασμό στο facebook. 1 στους 4 θα έκανε φίλους που είναι άγνωστοι. 3 στους 4 θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος στα κοινωνικά δίκτυα για την προσωπικότητα του ανθρώπου.

ΟΜΑΔΑ 3 (Άννα Μαρία, Βάγια, Νεκταρία, Σταυρούλα, Μαρία)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΙΝ ΤΟ INTERNET
Κοινωνικά δίκτυα μπορούμε να πούμε ότι είναι  οι τρόποι και οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε από κοντινές, είτε από μακρινές αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι η ανάγκη των  ανθρώπων για  επικοινωνία.
Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να ήταν η γειτονιά και η πλατεία. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες, ειδικά στα χωριά, επειδή δεν υπήρχαν μέρη διασκέδασης για εκείνες, συγκεντρώνονταν ιδίως τα απογεύματα σε διάφορα γειτονικά σπίτια για να βοηθήσουν η μία την άλλη στις δουλιές τους, να πουν τα νέα τους, να πιούν καφέ, και να σκοτώσουν την  ώρα τους. Αντίθετα, οι άντρες πήγαιναν στα καφενεία και συζητούσαν για τα χωράφια, τα ζώα τους, θέματα πολιτικά κι έπαιζαν κυρίως χαρτιά και τάβλι. Άλλοτε πάλι, κάποιοι που είχαν ωραία φωνή τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια του τόπου τους  και οι υπόλοιποι στήνανε χορό ενώ άλλοι πίνοντας το ούζο τους , τούς παρακολουθούσαν.


Για  τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν απαραίτητες, επειδή αποτελούσαν τη μοναδική διασκέδασή τους, την ευκαιρία να ξεδώσουν λίγο από την καθημερινότητα, τις ασχολίες και τα προβλήματά τους. Επίσης, αποτελούσαν όαση ξεκούρασης και ευχαρίστησης καθώς έβρισκαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να λύσουν τα θέματα που τους απασχολούσαν. Μερικές φορές κάποιες από τις γυναίκες ετοίμαζαν εδέσματα  τα οποία τρώγονταν από τους παρόντες.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Σύμφωνα με την έρευνα  που κάναμε με άτομα της ομάδας μου διαπιστώσαμε ότι  στην πρώτη ερώτηση οι 5/5 πιστεύουν ότι τα σύγχρονα κοινωνικα δίκτυα(π.χ. Facebook,twiter) έχουν επηρεάσει τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων.
Στην δεύτερη ερώτηση του ερωτηματολογίου όλα τα άτομα που ρωτήθηκαν συμφώνησαν στο ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία με τους φίλους μας στην πραγματική ζωή.
Στην τρίτη ερώτηση για το ποια άτομα έχουν λογαριασμό στο facebook απαντήθηκαν 2 ναι και 3 όχι.
Η τέταρτη ερώτηση σχετιζόταν πάλι  με το facebook που η απάντηση ήταν  η ίδια δηλαδή όχι.Έτσι συμπεραίνουμε ότι κανένας δε θα έκανε κάποιο φίλο στο facebook που δε τον έχει δει ποτέ.
Στη τελευταία ερώτηση υπήρξε θετική απάντηση όσον'αναφορά στον κίνδυνο των κοινωνικών δικτύων για τη προσωπικότητα του ανθρώπου.

2011. Custom text here
By Joomla 1.7 Templates